Европейската комисия отхвърли твърденията на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, че Брюксел не е изпълнил обещанието си да предостави на Анкара три милиарда евро помощ като част от споразумението за спиране на наплива на мигранти към Европа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Годината скоро ще свърши. Те обещаха /парите/, но не ни ги изпратиха", каза Ердоган на научна конференция в Анкара по-рано днес. 

Говорителка на ЕК отхвърли твърденията на турския президент, като заяви, че изпълнението на програмата за предоставяне на финансова помощ за бежанците в Турция в последните месеци се е засилило. 

"ЕС изпълнява задълженията си по споразумението между Турция и ЕС", пише говорителката в имейл, изпратен до Ройтерс. "Да се твърди противното, просто не е коректно и полезно", добави тя. 

2,24 милиарда евро от предвидените три милиарда евро са предназначени за хуманитарна и нехуманитарна помощ. За 1,25 милиарда евро от тези пари вече има сключени договори, а 467 милиона евро са били изразходвани, се посочва в писмото. 

Миналата седмица ЕК разреши отпускането на 600 милиона евро за подкрепа на сирийските бежанци и приемащите ги общности в Турция, отбелязва още говорителката.

В рамките на сделката за финансова помощ през миналата седмица ЕС стартира и програма по отпускане на ежемесечни помощи, като право на парите имат един милион бежанци в Турция.
През миналата година над милион бежанци влязоха в ЕС, пътувайки с лодки от Турция към Гърция.

Броят на тези мигранти рязко намаля след като беше постигнато споразумение с Турция да възпира отпътуването на бежанци от бреговете си.

В замяна на това европейските страни одобриха финансова помощ в размер на три милиарда евро, за да може Анкара да подобри условията на живот за около три милиона бежанци от Сирия, които живеят на територията на Турция.