Европейската комисия изрази очакване Франция да провери случая с върнатите от границата български сезонни работници. Имаме пълно доверие в проверката на френските власти, заяви говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпрос.

73 български граждани, включително сезонни работници, не бяха допуснати да влязат във Франция и бяха върнати в София с полет от летище "Шарл де Гол" в Париж. В същия ден друга група от около десет български граждани пристигнали на летище "Шарл де Гол" с обратния полет. Те също не се допускат на територията на страната.

ЕК е представила насоки как държавите в ЕС да действат със сезонните работници, добави говорителят, цитиран от БТА. По неговите думи тези насоки не се следват винаги от държавите. Говорителят отбеляза, че комисията се старае да помогне временните ограничения на движението да бъдат ясни за гражданите.

Европейското право не допуска дискриминация, включително на етническа основа, заяви говорителят в отговор на въпрос, свързан с изразените съмнения, че българските пътници са били върнати от Франция, защото са роми.

По-рано комисията препоръча държавите в ЕС да пропускат сезонните работници, независимо от общото затваряне на европейските граници заради пандемията от COVID-19.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!