Днес ще станат ясни съставът и ресорите на бъдещата Европейска комисията. Те ще бъдат представени лично от новоизбраната председателка Урсула фон ден Лайен.

Снимка: btvnovinite.bg

Постовете са поделени почти по равно – 13 жени и 14 мъже. Не е ясно дали Великобритания ще предложи свой комисар след появилата се вероятност брекзит да бъде отложен за януари догодина.

Снимка: btvnovinite.bg

Според базирани в Брюксел медии, на българската представителка Мария Габриел вероятно ще бъде поверен ресорът "Образование и култура". 

Премиерът Борисов обяви, че очаква страната ни да получи, "достоен ресор". "Аз мисля, че ще имаме ресор, който хем ще е модерен, хем ще ни хареса хем ще е достоен за България и с три пъти по-голямо финансиране от настоящето", заяви вчера премиерът Бойко Борисов.

Нито един от появилите се списъци през последните дни не е официален документ на ЕК. Така че изненади са възможни и в последния момент.

За България, премиерът Борисов обяви, че иска киберсигурност. Още при посещението си у нас обаче Урсула фон дер Лайен многократно говори за култура и образование. 

Безспорно много важен ресор за ЕС, но има важен детайл: културата и образованието, както и социалната сфера, например, са от национална компетентност. Т.е. ЕС има само съпътстващи функции, а страните-членки сами определят своите политики.

Много държавни и правителствени ръководители имаха изисквания какви ресори да поемат комисарите на техните страни. Със състава на новата ЕК ще стане ясно дали Урсула фон дер Лайен ще демонстрира независимост. И как смята да държи политическо равновесие с двама заместници от различни политически групи.

Не е тайна също, че Урсула фон дер Лайен беше избрана с подкрепата на силни европейски лидери. Вероятно ще е показателно какви ресори ще получат техните страни. 

Новата Европейска комисия официално встъпва в длъжност на 1 ноември.

Снимка: btvnovinite.bg

Общо осем от сегашните еврокомисари - три жени и петима мъже - ще работят и в следващата.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред тях са холандецът Франс Тимерманс и българката Мария Габриел. Другите "стари" лица включват Валдис Домбровскис, Маргрете Вестегер, Йоханес Хан, Фил Хоган, Вера Йоурова и Марош Шефчович.

Снимка: btvnovinite.bg

Има, разбира се, и нови лица, сред които е испанският външен министър Жозеп Борел, номиниран за поста Върховен представител по външната политика и сигурността.

Списъкът включва още италианският бивш премиер Паоло Джентилони и френската бивша евродепутатка Силви Гулар, както и доскорошният говорител на Комисията - гръкът Маргаритис Схинас, който направи впечатление с остроумните си коментари по горещи теми като брекзит и танците на Тереза Мей.