Държавите от ЕС имат правото да предприемат действия срещу производителите на ваксини за забавените доставки, заявиха говорители на Европейската комисия, цитирани от БТА.

Миналата седмица от "АстраЗенека" съобщиха, че доставките на ваксини ще се забавят допълнително, а по-рано това заявиха и от "Пфайзер".

Председателят на комисията Урсула фон дер Лайен е разговаряла с ръководството на "АстраЗенека", а следобед предстои подобен разговор и с участието на представители на държавите от ЕС. Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис е изпратила до дружеството писмо с искане за пояснения.

Говорителите на комисията припомниха, че сключените от ЕК предварителни споразумения предвиждат възможност държавите от ЕС да заведат иск за неизпълнение на договор.

ЕК настоява графикът на доставките да се спазва, особено след като осигури значително финансиране на двете фирми за разгръщане на производствени мощности още преди одобрението за техните ваксини от европейската агенция по лекарствата.

Те не потвърдиха и не отрекоха възможността за антимонополно разследване по повод съмненията, че двете фирми са продали заявените от ЕС количества на друг купувач в преследване на по-голяма печалба.