Европейската комисия предаде днес на Съвета на ЕС преговорните рамки за приемането на  Северна Македония и Албания в Общността, като тяхното съдържание няма да бъде оповестявано преди одобрението им от страна на Съвета.

Уточнява се, че рамките са разделени на три: водещи принципи на преговорите за присъединяване, същински преговори и преговорна процедура с цел цялостно прилагане на европейското законодателство и неговите принципи в законодателната рамка на кандидатите.

В отличие от преговорните рамки с други държави, ЕК е добавила за Скопие и Тирана и приетата през март нова методология на преговорите, взето е предвид развитието на европейското законодателство, както и спецификите и заслугите на всяка от страните поотделно.

В предложените преговорни рамки фокусът е поставен върху правосъдието, функционирането на демократични институции и публична администрация, както и икономиката. Предвиден е „по-силен“ политически двигател на процеса и по-динамичен ритъм на преговорите посредством групиране на преговорни глави в тематични клъстери.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели заяви, че очаква с нетърпение разговорите между страните членки да се проведат колкото е възможно по-скоро, за да се проведат и първите междуправителствени конференции с Албания и Северна Македония.

„Тяхното бъдеще категорично е в Европейския съюз и съм убеден, че те ще продължат да осъществяват реформите по пътя към ЕС, както го правеха и досега“, подчерта той.

Според дипломатически източници, цитирани от МИА, първите междуправителствени конференции едва ли ще се проведат до края на тази година. Държавите членки би трябвало да дискутират въпроса за разширяването от септември, тъй като летните месеци ще бъдат посветени изцяло на опитите за намиране на компромис по въпроса за излизането на икономическата криза на ЕС и бъдещето на бюджета му.