Египетски пътнически самолет „Еърбъс 320“ с 66 души на борда изчезна от радарите в 3:39 ч. наше време.

Това се случи над Средиземно море, между до о-в Карпатос и египетския бряг, когато машината се е намирала на 11 хил. м височина. Най-вероятно се е разбила.

Тя е изпълнявала полет от Париж, Франция, за Кайро, Египет.

В самолета са пътували 56 пасажери – основно египетски и френски граждани, седем души екипаж и трима египетски агенти по сигурността.

Рано е да се говори за терористична следа, но точно Франция и Египет са основни цели на терористичната групировка „Ислямска държава“. Ако такава следа все пак се потвърди, е много вероятно огромна отговорност да падне върху парижките летищни власти. Ще се разследва как са били проверявани пътниците и кой е имал достъп до еърбъса по време на краткия му престой от час и половина на летище „Шарл дьо Гол“, коментира кореспондентът на bTV Десислава Минчева.

Самолетът изчезва от радарите два часа след излитането си, малко след като напуска гръцкото въздушно пространство. След около още два часа египетските военни получават автоматичен сигнал за бедствие.

Снимка: bTV

Според гръцки авиационен източник машината е паднала край остров Карпатос в югоизточната част на Егейско море. Гръцкият министър на отбраната уточни, че преди това тя направила най-малко две резки завъртвания.

Египетските и гръцките власти издирват останките и черните кутии, помощ предложи и НАТО.

„Франция също е готова да изпрати подкрепа, ако египетското правителство поиска. На този етап нито една хипотеза за причините за изчезването на самолета не може да бъде отхвърлена“, заяви френският министър-председател Манюел Валс.

Самолетът е „Еърбъс 320“ – този модел е един от основните пътнически самолет за къси и средни разстояния. Размахът на крилете му е 35,80 м, дължината му е 37,57 м. Може да побере до 180 пътници, а тонажът му е над 16 т.

Това е един от най-използваните пътнически самолети в последните 28 години.

Снимка: bTV

Преди две години машината, която изчезна днес, е извършила аварийно кацане заради прегрял двигател. Тогава тя е излетяла от Кайро и е успяла да се приземи отново в египетската столица.

Последният подобен тежък инцидент с пътнически самолет е от 31 октомври миналата година, когато 224 руски туристи загинаха над Синайския полуостров след взрив на бомба, заложена на борда.

Свалянето на руския „Еърбъс“ на авиокомпанията „Когалима“ е най-тежкият терористичен акт със самолет след 11 септември 2001 г. Отговорността за атентата пое „Ислямска държава“, като взривното устройство е било скрито в кутийка от безалкохолна напитка.

През последните години тежки инциденти имаше и с основния конкурент на „Еърбъс“ – „Боинг“.

Най-голямата мистерия в световната авиация е изчезването „Боинг 777“ на Малайзийските авиолинии с 227 души на борда. През март 2014 г. самолетът излетя от Куала Лумпур за Пекин, но до ден днешен не се знае къде в Индийския океан се е разбил.

Пак с малайзийски самолет е свързана най-голямата трагедия през последните години. През юли същата година отново „Боинг 777“ с близо 300 души на борда беше свален над Източна Украйна, като и в този случай няма яснота коя от враждуващите страни е изстреляла ракетата.

На 1 юни 2009 г. „Еърбъс 330“ на „Ер Франс“ на път от Рио де Жанейро за Париж падна в Атлантическия океан, загинаха 228 души. Причина за тежкия инцидент се оказаха грешни данни за скоростта от заледен датчик. Това е най-тежката катастрофа в историята на френската авиокомпания.

Вижте повече във видеото.