Президентските избори в Египет ще бъдат произведени на 26 и 27 май, обяви в неделя Висшата комисия за президентските избори, цитирана от световните агенции. Комисията беше натоварена с организацията на вота преди 9 месеца, след като армията свали и хвърли в затвора президента ислямист Мохамед Морси.

Ако никой претендент не получи над 50% от гласовете, на 16 и 17 юни ще се състои балотаж с участието на класиралите се на първо и второ място на първия тур кандидати.

Маршал Абдел Фатах ас Сиси, главнокомандващ египетските въоръжени сили, които свалиха Морси, обяви миналата седмица, че ще е кандидат за държавен глава. Според прогнозите на експертите той има всички шансове да излезе победител на изборите.

Той е и явен фаворит за поста, след като се оттегли в средата на тази седмица от всички военни длъжности, за да се кандидатира. Масово се очаква той да бъде избран за президент на най-многолюдната арабска държава.
Съгласно египетското законодателство само цивилни имат право да заемат най-висшия държавен пост.

Безспорно най-популярната личност в Египет, 59-годишният фелдмаршал бе архитектът на свалянето на президента ислямист Мохамед Морси от армията на 3 юли миналата година след масови протести срещу първия демократично избран държавен глава на Египет. Най-малко 1400 души, повечето от които привърженици на Морси, бяха убити при последвалото насилие.