Семейство получи картичка, пътувала до адреса им цял век. 100-годишното писмо е доставено не в бутилка, а на прага на семейство в Мичиган преди няколко дни.  

Във вторник сутрин Британи проверява пощата си и сред дежурните писма със сметки и рекламни брошури открива антична картичка, адресирана до нейния дом в Мичигън.

„Проверих си пощата във вторник и картичката стоеше най-отгоре на останалите писма. Беше първото нещо, което забелязах сред всички типични неща, които получаваш по пощата. Първоначално дори не осъзнах, че е 100-годишна картичка, просто забелязах, че изглежда стара и хартията беше изтъркана и смачкана на места. Но като цяло изглеждаше в прекрасно състояние за годините, на които беше. Едва когато влязох вкъщи, я разгледах по-внимателно и забелязах, че е на 100 години“, споделя Британи Лиич.

На марката, която тогава е струвала 1 цент, е изобразен ликът на Джордж Уошингтън. Датата подсказва, че картичката е изпратена 29 октомври 1920 г.. Изпратена е от Флоси Бържъс до семейство Куийн.

„Обикновено не се налага да чакам пратки прекалено дълго. Със сигурност не съм предполагала, че ще получа нещо на 100 години, което дори не е адресирано до мен. От едната страна има вещица, с метла, котка и гъска с тиква, вместо глава. Надписът гласи: Честит Хелоуин! Какво си избираш да бъдеш: Гъска или тиквена глава? Аз бих избрала тиквена глава. Предпочитам го пред това да съм гъска“, казва Британи.

Когато Британи публикува картичката в социалните мрежи, постът предизвиква голям интерес и скоро няколко човека успяват да открият наследниците на оригиналите получатели Рой и Норма Куийн.

Текстът гласи: Скъпи братовчеди, надявам се да сте добре. Всичко е наред тук, обаче майка има болка в коленете, доста е студено тук. Току що приключих с урока по история и ще си лягам. Татко се бръсне, а майка ми диктува адреса ви. Ще трябва да приключвам вече, надявам се баба и дядо са добре. Не забравяйте да ни пишете. А Рой успя ли да си преправи панталоните? от Флоси Бърджъс."

„От проучването открихме далечни наследници на семействата и успяхме да се свържем. Те ми показаха родословното си дърво. Рой и Норма Куийн са нямали деца, както и Флоси Бърджъс. Те живеят в Канада“, казва Британи.

Официалният пресотдел на Мичиган коментира, че тaкова забавяне се случва само ако някое писмо е продадено в антикварен магазин и след това по някаква причина отново попадне из пощенските канали. В такъв случай – куриерите правят това, което умеят най-добре - доставят пратката независимо колко антична е тя.

Ние обаче имаме някои предположения какво може да се е объркало по трасето на тази пощенска картичка и с какво вероятно са се занимавали служителите:  Възможно е пощальонът да се е придвижвал със скутер от града, където е живяла Флоси и това да е причина за забавянето. От 1910 доставките на пратки на скутер е бил често срещан метод в щатите.

Имало е по-спешни пратки, като например – човек. Още през 1913 г. изпращането на хора от точка А до точка Б е било разпространено. В щата Охайо, едно семейство изпраща сина си до баба му по пощата.

Имало е случаи като този, когато пратките са били отказвани и връщани до изпращача. Тази необичайна практика е била забранена през 1920 година.

Каквато и да е била причината за забавяне, да получиш поздравителна картичка по пощата е екзотичен, но и прекрасен жест.