Учените са установили как някои от най-големите китове в океана създават своите завладяващи и сложни песни. Гърбатите и другите китове с бивни са развили специализирана „гласова кутия“, която им позволява да пеят под вода.

Откритието, публикувано в списание Nature, разкрива и защо шумът, който създаваме в океана, е толкова смущаващ за тези гиганти, пише Би Би Си. 

Песента на китовете е ограничена до тясна честота, която се припокрива с шума, произвеждан от корабите.

Снимка: iStock

„Звукът е абсолютно ключов за оцеляването им, защото това е единственият начин, по който те могат да се намерят един друг, за да се чифтосват в океана“, обяснява професор Коен Елеманс от Университета на Южна Дания, който е ръководител на изследването.

„Това са едни от най-загадъчните животни, живели някога на планетата. Те са едни от най-големите животни, умни са и са изключително социални“, добавя той.

Баленовият кит е група от 14 вида, сред които са синият, гърбатият, десният, малкият и сивият кит. Вместо зъби, животните имат плочки от т.нар. балиен, чрез които пресяват от водата огромни порции дребни същества.

Точно как те създават сложни, често завладяващи песни, досега беше загадка. Професор Елеманс казва, че е „изключително вълнуващо“ да го разберем.

Той и колегите му провеждат експерименти с т. нар. „гласови кутии“, които са внимателно извадени от три трупа на изхвърлени на брега китове - минокос, гърбат и сей. След това те издухаха въздуха през масивните структури, за да произведат звук.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

При хората гласовете ни се получават от вибрациите, които въздухът преминава през структури, наречени гласови струни в гърлото ни. Вместо това китовете с биленова кост имат голяма U-образна структура с мастна възглавница в горната част на ларинкса.

Тази вокална анатомия позволява на животните да пеят, като рециклират въздуха, и предотвратява вдишването на вода.

Изследователите създадоха компютърни модели на звуците и показаха, че песента на китовете е ограничена до тясна честота, която се припокрива с шума, произвеждан от плавателни съдове.

„Те не могат просто да изберат да пеят по-високо, например, за да избегнат шума, който ние създаваме в океана“, обяснява професор Елеманс.

Проучването му показва как нашият океански шум може да попречи на китовете да общуват на дълги разстояния. Това знание може да бъде от съществено значение за опазването на гърбатите, сините китове и други застрашени морски гиганти.

То също така дава представа за въпросите, които изследователите си задават от десетилетия относно тези песни, които някои моряци са приписвали на духове или митични морски същества.

Експертът по комуникация с китовете д-р Кейт Стафорд от Държавния университет в Орегон нарича изследването „новаторско“.

„Производството и възприемането на звук е най-важното усещане за морските бозайници, така че всяко изследване, което изяснява как те издават звуци, има потенциала да придвижи областта напред“, казва тя.

Изследването очертава и еволюционна картина - как предците на китовете са се върнали в океаните от сушата и какви адаптации са направили възможно общуването под вода.

Начинът, по който т.нар. зъбати китове произвеждат звук, е по-добре разбран, защото животните са по-лесни за изследване. Тези морски бозайници, сред които са делфините, косатките, кашалотите и морските свине, издухват въздуха през специална структура в носните си канали.

„Изследването на големите китове е изключително предизвикателство в най-добрия случай, но опитите да се разкрие как те издават звуци, когато дори не можеш да ги видиш под водата, докато вокализират, са допълнително ниво на трудност, така че тези изследователи са били много креативни“, заяви д-р Елън Гарланд от отдела за изследване на морските бозайници към университета „Сейнт Андрюс“.

Тя добави, че способността на бозайниците да издават толкова сложни вокални сигнали е „забележителна“ и подчертава „колко специални са тези животни“.