Точно година откакто Световната здравна организация обяви извънредна ситуация заради коронавируса, опитите за ограничаването на заразата продължават.

Късно вчера Европейската комисия се отказа от митнически контрол на доставките на ваксини в Северна Ирландия. До резкия завой се стигна след бурни протести в Лондон, Белфаст и Дъблин.

„Пандемията разкри и показа неравенствата в нашия свят. И сега има голяма опасност най-големият инструмент за справяне с нея - ваксините - да изострят тези неравенства. Ваксинационният национализъм може да оправдае краткосрочни политически цели. Но е крайно недалновиден и саморазрушителен. Няма да прекратим пандемията никъде, докато не я спрем навсякъде“, заяви директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Експертите от Световната здравна организация заявиха още, че бременните жени също могат да се имунизират, ако не са от високорискови групи.

Ограничнителните мерки в Европа продължават – от днес Чехия затваря границите си за чужденци, а Германия спира пътническите превози от страни с новооткрити щамове. От утре Франция затваря границите си за страни извън Евросъюза.