Близнаци, които са преминали на веганска диета в продължение на осем седмици, са намалили нивата на липопротеините с ниска плътност и холестерола, подобрили са нивата на кръвната захар и са отслабнали в сравнение с идентичните си братя и сестри, които са били на диета с месо. Това сочат резултатите от ново проучване, предава Си Ен Ен.

„Имаше спад с 10% на холестерола, 25% спад в инсулина и 3% спад в теглото само са осем седмици. Всичко това е след диета без животински продукти“, каза водещият автор на изследването Кристофър Гарднър, професор по медицина в Станфордския изследователски център за превенция в Пало Алто, Калифорния.

При веганската диета освен месо не се консумират и млечни продукти, яйца и други храни с животински произход.

В изследването са включени идентични близнаци, водещи сходен начин на живот - дори имат еднакви прически и дрехи.

Проучването, публикувано в четвъртък в списанието JAMA Network Open, включва 22 двойки еднояйчни близнаци. Във всяка двойка на единия близнак е определена веганска диета, докато на другия е определена всеядна диета. Всеки от тях е следвал своята диета в продължение на осем седмици.

Въпреки по-добрите здравословни показатели, близнаците на веганска диета споделят, че не са били удовлетворени от ограниченията.

„Проучване показа, че веганската диета може да осигури благоприятни ефекти в сравнение със здравословната всеядна диета, но това не означава, че всеки трябва да стане веган или вегетарианец.

„Изборът на хранителен режим се влияе от различни фактори като индивидуално здравословно състояние, лични предпочитания, културни традиции и етични и екологични съображения“, обясни пред Си Ен Ен д-р Франк Ху, професор по хранене и епидемиология и ръководители на катедрата по хранене в Харвардския университет.