Италианският президент Серджо Матарела официално възложи на досегашния премиер Джузепе Конте да състави ново правителство. 

Това стана, след като вчера популисткото движение „Пет звезди” и Демократическата партия се договориха да съставят коалиционен кабинет.

Извън властта остана крайнодясната формация „Лига". Очаква се Конте да обяви състава на новото правителство до дни.

Новата политическа коалиция в Италия беше немислима преди няколко месеца, тъй като  „Пет звезди” и Демократическата партия  са дългогодишни врагове. 

Двете най-големи партии в парламента правят този ход, за да няма предсрочни избори и за да тласнат Салвини в опозиция.

Интересно е, че Демократическата партия влиза в управлението за четвърти път, без да бъде избрана с гласовете на италианците.

Бюджетът за следващата година е от първите задачи на новия кабинет.

Снимка: EPA

„Страната ни се намира в много деликатна ситуация. Състоянието на икономиката крие някои сериозни проблеми”, казва Конти.

Лидерът на крайнодясната „Лига" Матео Салвини не скри своето разочарование. Именно той предизвика падането на кабинета, насърчен от социологическите проучвания, които му прогнозираха победа при евентуален предсрочен вот.

Снимка: EPA

„Ако имаха достойнство, щяха да свикат избори. Тази дума, избори, е много красива, но само в страни, където има демокрация. Онези, които се страхуват от изборите, могат да се крият в продължение на половин или една година, но не и вечно”, заяви Матео Салвини.  

Брюксел приветства новата коалиция и призова Италия възможно най-скоро да представи своята кандидатура за еврокомисар.

Джузепе Конте трябва да представи на президента Матарела състава на новото правителство в следващите дни.

Новината за постигнатото споразумение беше приветствана от Брюксел. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер пожела успех на Конте и добави, че разчита на активния принос на Италия в европейския проект.