Основателят на сайта „Уикилийкс” Джулиан Асандж е отказал помощта, предложена му от австралийски дипломати в Лондон, съобщи говорител на австралийското външно министерство.

Служители на консулската служба на Австралия в британската столица са установили неколкократни контакти с представители на еквадорското посолство, където Асандж се намира от 19 юни тази година. Активистът обаче отклонил тяхното предложение да му окажат помощ.

С всеки изминал ден дипломатическият конфликт между Великобритания и Еквадор се задълбочава. Очаква се днес следобед Джулиан Асандж да излезе пред еквадорското посолство в Лондон и да направи специално изявление.

Създателят на известния със скандалните си разкрития сайт поиска политическо убежище в южноамериканската страна, припомнят световните агенции. Джулиан Асандж се опитва да избегне екстрадиция в Швеция, където е обвинен в сексуално насилие, защото се опасява, че Стокхолм може да го предаде на САЩ, където ще бъде разследван за разпространение на секретната информация, публикувана в „Уикилийкс”.

Еквадор удовлетвори молбата на Асандж за политическо убежище, но британските власти обявиха, че няма да допуснат отпътуването му от Обединеното кралство. В същото време Кито и Съюзът на страните от Латинска Америка и Карибския басейн (АЛБА) предупредиха Великобритания със „сериозните последствия”, ако наруши териториалната неприкосновеност на еквадорското посолство в Лондон.

Министрите от групата Боливарски съюз за Америките, включваща Еквадор, Куба, Венецуела и Никарагуа, се събраха извънредно, за да обсъдят казуса с Джулиан Асандж. Те единодушно изразиха подкрепата си за Кито и предупредиха, че евентуално посегателство срещу дипломатическата мисия на Еквадор в Лондон, ще има сериозни последици в целия свят. 

Еквадорският президент обвини Великобритания, че се държи като "колониалист".

„Тази нечувана заплаха от Обединеното кралство е заплаха към всички нас. Сигурен съм, че ще излезем с обща декларация, която решително заклеймява всички форми на колониализъм като недопустими през 21-ви век,” заяви Рафаел Кореа.

Британският външен министър Уилям Хейг отрече, че има опасност от щурм на посолството, но допълни, че уреждането на проблема може да отнеме значително време.