Хората, които не могат да работят от вкъщи, като заетите в строителството или в производството, трябва да бъдат активно насърчени да се завърнат на работа тази седмица.

Това заяви британският премиер Борис Джонсън по време на обръщение към нацията преди минути.

В телевизионно обръщение Джонсън обяви умерено облекчаване на карантинните мерки и очерта правителствената карта за по-нататъшно вдигане на ограниченията през последните седмици.

Той призова да не се използва общественият транспорт и прикани хората да вървят пеша или да се придвижват с велосипед. Джонсън обяви също, че от сряда отпадат ограниченията, че може да се спортува навън само веднъж дневно.

Премиерът, който прекара една седмица в болница, лекувайки се от коронавирус, подчерта обаче, че е необходимо да продължат да се спазват препоръките за социална дистанция и заяви, че било било лудост да се допусне втори пик на замразяванията.

Министър-председателят очерта и план за облекчаване на карантинните мерки, който, както подчерта, ще бъде приложен при определени условия. Той предвижда евентуално завръщане на 1 юни на най-малките ученици в училище и евентуален рестарт на сезона за хотелите.

В Англия се създава система за предупреждение за опасност от заразяване, която ще работи с петстепенна скала в зависимост от коефициента на репродуциране на вируса, броя на заразените и натоварването на здравната система.

Лозунгът на правителството „Останете си вкъщи“ се заменя с нов – „Бъдете бдителни“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!