Американският държавен секретар Джон Кери заяви днес, че САЩ са готови за замразят разговорите с Русия за сирийския конфликт заради Алепо, предадоха световните агенции.

Мисля, че сме на ръба на преустановяване на дискусиите, защото е ирационално да ги водим в контекста на бомбардировките, които се извършват в Алепо, заяви Кери по време на пресконференция в Атлантическия съвет във Вашингтон.

Той каза това един ден след като отправи подобна заплаха в телефонен разговор с руския министър на външните работи Сергей Лавров, отбелязва Франс прес.

Кери не говори за никакви нови подходи за постигането на мир в Сирия. По-рано американската администрация даде да се разбере, че няма да използва военна сила срещу сирийското правителство, отбелязва Асошиейтед прес.

Кери се ограничи да каже днес, че САЩ ще трябва да се стремят към други алтернативи за известен период от време, допълва агенцията.

Намираме се в един от тези моменти, в които ще трябва да обмислим за известно време алтернативи, освен ако враждуващите страни не дадат ясно да се разбере, че са склонни да обмислят един по ефикасен подход, каза Кери, без да навлиза в подробности относно избраните от американската администрация алтернативи за намиране на изход от сирийската криза, отбелязва Франс прес.

Той подчерта, че САЩ са готови да воюват с терористичните групировки "Джебхат ан Нусра" и "Ислямска държава", но Русия не им вярва. В тази връзка Кери напомни за задълженията на САЩ по разграничаване на бойците от умерената сирийска опозиция от ислямистите.

Той каза, че съществува огромно недоверие от страна на Русия по повод на сериозното отношение на САЩ към борбата срещу "Джебхат ан Нусра" и че Русия си мисли, че САЩ използват бойци на "Джебхат ан Нусра" срещу сирийския президент Башар Асад, предаде ТАСС.

САЩ разполагат със свидетелства за причастността на Русия към обстрел на хуманитарния конвой на ООН край Алепо на 19 септември, каза още Джон Кери, цитиран от БГНЕС.

„Струва ми се, че има твърди доказателства, засягащи стрелба от страна на сирийския режим в началото (на инцидента), а също, че Русия е въвлечена (в него)", заяви първият дипломат на САЩ в отговор на въпрос. Той не представи никакви доказателства.

В сряда високопоставеният руски генерал Виктор Познихир съобщи на пресконференция, че Москва е получила нови данни за причастността към инцидента на опозиционни отряди, свързани с терористичната групировка "Джебхат ан-Нусра". Неотдавна тя се преименува в "Джебхат Фатх аш-Шам".