Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери призова американските законодатели да позволят преговорите с Иран за ограничаване на ядрената му програма да приключат без намеса, в светлината на отправените от конгресмени заплахи за нови санкции.

Кери заяви пред телевизия CBS, че понеделник и вторник ще осведоми конгресмените за последиците от иранската сделка, постигната в Лозана на втори април.

„Мисля, че хората трябва да се въздържат от избухвания и да ни оставят да преговаряме без намеса, за да можем да завършим работата си от последните два и половина месеца”, каза той.

Президентът на САЩ Барак Обама, който заяви вчера, че партийните интриги в Конгреса срещу очертаващото се споразумение с Иран са стигнали твърде далеч, също отправи особено остра критика конкретно срещу двама републикански сенатори, предаде Асошиейтед прес.

Обама се оплака от сенатора от Аризона Джон Маккейн, който намекна, че обясненията на държавния секретар Джон Кери за рамковото споразумение с Техеран "някак си вдъхват по-малко доверие”, отколкото тези на върховния лидер на Иран.

„Това е пример до каква степен партизанщината е преминала всякакви граници”, каза Обама пред репортери в края на срещата на върха в Панама вчера. Маккейн незабавно отвърна на критиката със специално изявление, в което твърди, че несъответствията между американската и иранската версия за сделката обхващат инспекциите, санкциите и други ключови въпроси.

„Неопровержимо е, че версията на ядреното споразумение, представена от администрацията на Обама, далеч се различава от описаната от иранския върховен лидер”, заяви Маккейн.

По думите на президента е обяснимо, ако някои хора се отнасят с подозрение към Иран, дори ако се противопоставят на ядрено споразумение. „Но когато стигнеш дотам активно да внушаваш, че правителството на САЩ и американският държавен секретар по някакъв начин манипулират позициите на преговорите с чужда държава, особено когато твърдиш, че тя е твой враг, това е проблем", каза от своя страна Обама.

Президентът упрекна и лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл, за това, че републиканецът от Кентъки е „казал на целия свят да не вярва на САЩ”, че могат да изпълнят собствените си цели против климатичните промени.

„Не се предполага така да водим външната си политика, независимо кой е президент и кой е държавен секретар”, заяви Обама. Той омаловажи думите на Али Хаменей, че ядрената сделка трябва да означава край на всички санкции срещу Иран, като обясни пред репортерите, че и върховният лидер, и други фигури в Иран така решават собствени вътрешнополитически проблеми.