Джо Байдън, който ще е 46-ия президент на САЩ, произнесе първата си реч като победител в президентските избори в Уилмингтън, Делауер. 

„Обещавам да бъда президент, който се стреми не да разделя, а да обединява. Който не вижда Червени щати и Сини щати, вижда само Съединени щати. И който ще работи с цялото си сърце с увереността на целия народ, за да спечели доверието на всички вас - хората. Сега е време за изцеление в Америка.

За всички онези от вас, които гласуваха за президента Тръмп, разбирам разочарованието ви тази вечер. Самият аз загубих няколко пъти. Но сега, нека си дадем шанс. Време е да премахнем суровата реторика, да намалим температурата, да се видим отново, да се изслушаме отново. И за да постигнем напредък, трябва да спрем да се отнасяме към противниците си като към врагове. Те не са наши врагове, те са американци“, заяви Байдън.

Камала Харис ще бъде първата жена, първата чернокожа американка и първата американка с индийски корени, която ще бъде вицепрезидент на САЩ.

„Джо е изцелител, обединител, преминал изпитания и човек с голямо сърце. Mакар да съм първата жена в този офис, няма да съм и последната. Защото всяко малко момиче, което гледа тази вечер, вижда, че това е страна на възможностите“, обяви Харис.

Новината за избирането на новия американски президент беше посрещната с масови тържества.
Байдън каза още, че първата му работа като избран президент ще бъде още в понеделник да подбере научни съветници и експерти, които да оглавят щаб за борба с коронавируса. Той се зарече да не пести сили, за да постигне обрат в пандемията в САЩ.

Настоящият президент Доналд Тръмп още не се е признал за победен на изборите. Негови представители са внесли съдебни искове за предполагаеми нарушения и измами в преброяването на гласовете в няколко щата.

В много градове привърженици на Тръмп демонстрираха под възгласи, че демократите са извършили изборни измами.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!