Американският президент Джо Байдън се срещна с членове на семействата на баскетболната звезда Бритни Грайнър и на директора по корпоративна сигурност на компания в Мичиган Пол Уилън, които се намират в руски затвори, предаде АП.

Това е първата лична среща на президента с роднини на задържаните.

Байдън се срещна поотделно с Елизабет Уилън, сестра на Пол Уилън, и с Черел Грайнър, съпруга на Бритни Грайнър, посочва Франс прес.

В изявление след срещите говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че Байдън е подчертал пред роднините на задържаните "продължаващия си ангажимент да проучи всички възможни пътища за връщане на Бритни и Пол у дома безопасно".

Служители на президентската администрация обаче казаха, че срещите не са сигнал, че преговорите с Русия за освобождаване на задържаните са постигнали някакъв пробив.

По-рано днес говорителят на Националния съвет за сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че Русия не е отговорила на, по думите на служители на американското правителство, значимо и сериозно предложение за договаряне на пускането на Грайнър и Уилън на свобода.

Грайнър е задържана в Русия от февруари насам по обвинения, свързани с наркотици. Миналия месец тя бе осъдена на 9 години затвор, след като пледира виновна. Тя обжалва присъдата. Уилън излежава 16-годишна присъда по обвинения в шпионаж, които той и семейството му определят като изфабрикувани. Американското правителство счита и двамата за неправомерно задържани и повери случаите на службата на водещия преговарящ в САЩ при вземането на заложници. 

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предприе необичайната стъпка да обяви преди два месеца, че правителството е направило важно предложение на Русия. Въпреки че не разкри подробности около предложението, човек, запознат с материята каза, че САЩ са предложили да освободят осъдения руски търговец на оръжие Виктор Бут.

Американското правителство успя да договори размяна на затворници през април, като Москва освободи тогава ветерана от морската пехота Тревър Рийд в замяна на освобождаването от САЩ на руския пилот, Константин Ярошенко, осъден за заговор за трафик на наркотици.

Съветникът по националната сигурност на американския президент Джейк Съливан участваше и двете срещи на Байдън с роднините на задържаните, посочва АП.