Избраният за президент на САЩ Джо Байдън обяви, че възнамерява да открие хиляди центрове за ваксиниране, за да ускори ваксинационната кампания в страната, съобщава БТА. Подобни кабинети ще бъдат отворени във физкултурни салони, училища и стадиони.

По думите му ще бъде направено всичко възможно, за да се ваксинират всички на възраст над 65 години и хората, работещи на първа линия. Той уточни, че целта на правителството е през първите 100 дни на управлението му срещу COVID-19 да бъдат ваксинирани 100 млн. души. 

„Сега е време да си поставим големи цели и да ги преследваме смело и убедено, тъй като здравето на нацията е буквално заложено на карта“, заяви избраният за президент на САЩ.

Екипът на Байдън каза, че след встъпването си в длъжност на 20 януари новият президент ще използва Закона за отбранителното производство, за да увеличи доставките на флакони за ваксини, спринцовки, игли и съответното оборудване с цел да ускори ваксинирането на американците.

Байдън призова да се осигурят повече ваксини за по-бедните райони, които сега не получават нужното обслужване от държавните болници и аптеки. Байдън планира също маркетингова кампания, която да убеди скептичните към ваксината да се имунизират.