Съединените щати и Китай се споразумяха да възобновят военната комуникация на високо равнище. Това стана ясно след срещата между президентите Джо Байдън и Си Дзинпин в Сан Франциско.

Целта на срещата е да се стабилизират отношенията между САЩ и Китай след период на високо напрежение, за да бъде избегнат конфликт.

След близо четири часа разговори в имение в близост до Сан Франциско стана ясно, че Джо Байдън и Си Дзинпин са се споразумели и за сътрудничество в борбата с наркотиците. И по-конкретно за спиране на производството и разпространението на фентанил, който е водеща причина за смъртните случаи от свръхдоза в Съединените щати.

Сред останалите теми на разговори са били конфликтите в Близкия изток и Украйна. Китайският лидер е изразил надежда, че двете супер сили могат да бъдат партньори и да се уважават взаимно.

На пресконференция след срещата американският президент Джо Байдън описа разговорите като "едни от най-продуктивните", които са имали двамата лидери. Но заяви, че не е променил мнението си, че китайският президент е диктатор.

Срещата се случва в момент, в който отношенията между Съединените щати и Китай са в най-ниската си точка от 40 години насам.