Новата първа дама на Съединените щати Джил Байдън стана обект на сексистки коментари, защото използвала за себе си титлата „доктор“, пише Би Би Си.

Преди дни в „Уолстрийт джърнъл“ беше публикуван коментарен материал от Джоузеф Епстийн, в който той призовава Джил Байдън да спре да използва тази титла, защото тя не била истински доктор.

Джил Байдън има докторат по образование, който получава през 2007 г. от университета в Делауер.

„Д-р Джил Байдън звучи и изглежда измамно, да не говорим, че е леко комично. Един мъдър човек някога каза, че никой не трябва да се нарича доктор, освен ако не е изродил поне едно дете. Замислете се, д-р Джил, и спрете да използвате титлата. Забравете за вълнението от това да сте д-р Джил и се примирете с вълнението да живеете в една от най-хубавите къщи през следващите четири години като Първата дама“, пише Епстийн в материала си.

Самият Епстийн е 89-годишен писател и академик.

Коментарите му разгорещиха социалните мрежи, като видни общественици и известни личности се изказаха в подкрепа на Джил Байдън. Жени учени коментират в собствените си профили, че това е отражение на сексистките разбирания в академичния свят, които съществуват и до днес.

Бърнис Кинг, най-малката дъщеря на бореца за човешки права Мартин Лутер Кинг, също подкрепи Джил Байдън.

„Баща ми също беше немедицински доктор. И работата му помогна на човечеството изключително много. И вашата също помага“, написа тя в „Туитър“.

„Д-р Байдън е поучила дипломите си с тежък труд и много старание. Тя е вдъхновение за мен, за учениците си и за всички американци в страната. Такова нещо никога нямаше да бъде написано за един мъж“, написа от своя страна съпругът на Камала Харис – Дъг Емхоф.

Със своята докторска степен д-р Джил Байдън ще бъде най-високо образованата първа дама в Белия дом в историята на Съединените щати.