Близо 2000 души, половината от които членове на голямо сунитско племе в Сирия, са били екзекутирани от джихадистите от „Ислямска държава”, откакто те обявиха установяването на свой халифат. Съобщението е на Сирийския център за наблюдение на правата на човека, предава АФП.

Неправителствената организация е успяла да документира екзекуцията на 1878 души, попаднали в ръцете на ИД в Сирия, откакто екстремистката групировка обяви създаването на свой халифат на 28 юни до 27 декември.

Жертвите са били ликвидирани с изстрел, обезглавявани или убивани с камъни в провинциите Деир Езор, Хасака, Рака, Алеп, Хомс и Хама.

От 1878 убити 1175 са били цивилни, в това число четири деца и осем жени. Освен това ИД е екзекутирала 502 войници и подкрепящи режима в Дамаск паравоенни по време на боевете или след като ги е пленила.

Тя е убила и 120 собствени членове, опитали се в мнозинството си да избягат и да се върнат в страните си, както и 80 сирийски бунтовници и членове на съперническата групировка Ал Носра, сирийския клон на Ал Кайда.

Броят на екзекутираните според НПО реално е по-висок и в посочените числа не са включен стотиците изчезнали в затворите на ИД.