Джереми Корбин ще направи „всичко необходимо”, за да спре брекзит без сделка. По-рано днес лидерът на Лейбъристката партия  се срещна с членове на други партии , с които проведе дискусии по темата, пише „Ройтерс”.

По думите на Корбин ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, това ще отвори вратите за президента на САЩ - Доналд Тръмп и американските корпорации.

„Борбата да се спре брекзит без сделка не е борба между тези, които искат да напуснат ЕС и тези, които искат да останат. Това е борба на мнозинството срещу малцинството, тези, които се опитват да откраднат резултатите от референдума, за да насочат още повече власт и богатство към тези на върха”, обясни Корбин във вестник „Индипендънт”.

Откакто премиер на страната стана Борис Джонсън, все повече се говори за развод с ЕС без сделка на 31 октомври, освен ако има преразглеждане на напускането.

Три пъти британският парламент отхвърля предложеното от Тереза Мей споразумението с Брюксел. Това допълнително усложни ситуацията, в която изпадна страната през последните три години – откакто беше проведен референдума за напускане.

Мнозина смятат, че брекзит без сделка ще означава конституционална и икономическа криза за Великобритания.

Борис Джонсън вече проведе разговори с френския президент Еманюел Макрон, немския канцлер Ангела Меркел и председателя на Съвета на Европа – Доналд Туск.

От тях той поиска да бъде премахнат т.нар „бекстоп” – застраховка, че няма да бъде построена граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Предстоят обсъждания с председателя на ЕК – Жан-Клод Юнкер, както и с холандския премиер Марк Рюте. Европейските институции обясняват, че изслушват внимателно аргументите на Джонсън.

Британски представител, пък, заяви, че Брюксел се е „размекнал” относно въпроса с границата на Северна Ирландия.