„Двойници“ объркват избирателите на руски опозиционни политици. Подставените лица вече дори сменят имената и лицата си, информира „Гардиън“.

Именно с това се сблъсква Борис Вишневски, високопоставен член на либералната партия "Яблоко", в своя район в Санкт Петербург преди общинските избори този месец.

Вишневски вече знае, че двама от опонентите му са променили имената си, така че да се казват също Борис Вишневски, което е актуализация на разпространената тактика за номиниране на "двойник", който да раздели гласовете и да донесе победа на друг кандидат.

Руските опозиционни политици са свикнали да намират кандидати с еднакви фамилни имена, които да се изправят срещу тях, за да объркат избирателите по време на изборите. Сега се оказва, че подставените сменят и лицата си.

В неделя бе показан плакатът за гласуване на местните избори в Санкт Петербург, и на него се виждат еднакви кандидати: трима почти неразличими Борис Вишневски.

Както отбеляза един приятел на Вишневски във „Фейсбук“, най-простият начин да се забележи истинският Вишневски е, че той единствен си е направил труда да носи вратовръзка.

"Всичко това се прави, за да се дезориентират избирателите, така че да объркат фалшивото с истинското и вместо за истинския Вишневски да гласуват за един от фалшификатите", казва истинският Вишневски в интервю.

Опонентите на Вишневски са си пуснали бради и мустаци за снимките и може би също са представили на избирателната комисия снимки, обработени с фотошоп, каза Вишневски. Също така изглежда, че поне един от кандидатите е обръснал главата си или е променил дигитално линията на косата си за снимката.

"Никога не съм виждал подобно нещо", каза Вишневски. По-рано той нарече тактиката на "двойника" "политическа измама".

Смята се, че поне един от опонентите на реалния политик, който доскоро се казвал Виктор Биков, е променил значително външния си вид за снимките. На официалната снимка, използвана на уебсайта на правителството на Санкт Петербург, Биков е с коса и изглежда с години по-млад от снимката, представена на избирателната комисия.

Снимка: Скрийншот\Новая газета

Самоличността на Биков беше разкрита първо от руския вестник "Новая газета", а по-късно новинарски сайт в Санкт Петербург публикува скрийншот на документ, за който се твърди, че показва, че той е променил името си на 3 юли. Изборният плакат, публикуван от Вишневски, потвърждава, че един от опонентите му преди това се е казвал Виктор Биков.

По-малко се знае за другия опонент, който преди се е казвал Алексей Шмелев и за когото се съобщава, че е мениджър продажби в компания в Санкт Петербург. Нито един от опонентите на Вишневски не е водил публична кампания и не е имал публични изяви. До тази седмица не беше ясно как изобщо изглеждат, а и все още не е напълно ясно.

Вишневски заяви, че не знае какви са мотивите на мъжете да се кандидатират срещу него, но каза: "Не мисля, че са се съгласили да се опозорят по този начин безплатно".

"Двойни" кандидати редовно се появяват по време на изборните цикли в Русия, които могат да бъдат изненадващо напрегнати, въпреки очакванията, че управляващата партия "Единна Русия" ще запази мнозинство в Думата. Надигащата се вълна от опозиция срещу "Единна Русия" и нарастващата подкрепа за комунистическата КПРФ очевидно са уплашили правителството и номинирането на двойници може да отнеме ценни гласове в близкия кръг от избори.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!