Най-малко 74 души, сред които седем иранци, са убити в двоен атентат в Насирия, Южен Ирак, за който пое отговорност "Ислямска държава", предаде Франс прес.

"Убитите вече са 74, а ранените - 93", съобщи заместник-генералният директор на здравеопазването на провинция Ди Кар Абдел Хусеин ал Джабри.

Това е най-смъртоносното нападение в Ирак откакто групировката "Ислямска държава" бе прогонена от втория по големина град Мосул в началото на юли.

Няколко въоръжени мъже, облечени като членове на военизираните отряди Хашд аш Шааби открили огън по посетителите на ресторант, а след това се качили в кола и се самовзривили на контролно-пропускателен пункт на силите за сигурност близо до град Насирия, на 300 км южно от Багдад.

Радикалната сунитска групировка "Ислямска държава" заяви в пропагандната си медия Амак, че няколко камикадзета са участвали в нападението, в което са убити "десетки шиити".

Нападението бе извършено на магистрала, по която редовно пътуват поклонници и посетители от съседен Иран, посещаващи иракските свещени шиитски градове Наджаф и Кербала.

Използвани са материали на БТА.