Депутат от норвежкия парламент е предложил американското протестно движение "Животът на чернокожите има значение" ("Black Lives Matter") за Нобелова награда за мир, съобщи на сайта си британският в. "Гардиън". 

По информация на изданието инициативата е на депутата от Социалистическата лява партия на Норвегия Петер Ейде.

Според Ейде движението е станало важна част от "световната борба срещу расовата дискриминация" и може да привлече повишено внимание към тази тема по целия свят. 

Въпреки факта, че редица прояви на "Животът на чернокожите има значение" бяха съпроводени с безредици и погроми, Ейде изтъква данни от изследвания, според които преобладаващата част от подобни акции са били мирни. 

Според политика, повечето инциденти са били провокирани от полицията или от идейни противници на участниците в митингите. 

Тази седмица норвежки парламентаристи предложиха за Нобелова награда за мир също НПО "Репортери без граници", информационния сайт "Хонконг фрий прес", Световния алианс по ваксините и имунизациите (GAVI), бившата кандидатка за президент на Беларус Светлана Тихановска, предаде БТА. 

Крайният срок за издигане на кандидатури е 31 януари. Имената на лауреатите на Нобелови награди за 2020 г. ще бъдат обявени през октомври тази година.