Първи жертви взе жегата в Западна Европа. Двама души загинаха от топлинен удар в Испания. Горещият фронт от Сахара постави абсолютен температурен рекорд за юни.  

В Южна Франция близо до Монпелие бяха измерени рекордните 45,1 градуса. Предишният рекорд от 44 градуса беше постигнат при горещата вълна през 2003 и доведе до хиляди жертви.

В Испания властите предупредиха, че температурите може да растат още, докато в Каталуния продължават да се борят с голям горски пожар.

В Южна Франция училищата и детските градини са затворени. Досегашният температурен рекорд в страната от 44,1 градуса днес беше надминат с цял един градус. Температура от 45,1 по Целзий се измерва за първи път в историята на Франция.

Предишният рекорд датира от трагичното лято на 2003 г., когато жегата причини смъртта на близо 15 хиляди души, стигна се и до политическа криза тогава. 

Aбсолютният рекорд на страната вече държи градчето Галарг-льо-Монтьо, близо до Монпелие.


„Това за нас е любопитно признание, но ние с нищо не сме допринесли за него, напротив – носим му последствията. Трябва да свикваме с климатичните промени, това е нашето бъдеще, а Южна Франция ще се превърне в тропическа зона”, казва Фреди Серда, кмет на Галарг-Льо-Монтьо. 

Сега напливът към спешните отделения в болниците е леко увеличен, но ситуацията поне за момента изглежда под контрол. Жегите обаче продължават и утре. 

„В Ним и региона, ако следите прогнозите, ще видите, че тук най-често са най-големите горещини и в цяла Франция ние най-много страдаме от горещините. Така че да не се учудваме, че през зимата вали сняг, а през лятото е горещо”, разказва местният жител Серж Трюлю.

„Наистина е изключително събитие, че поставяме нови температурни рекорди толкова рано - още на 28 юни, а не през юли или август.", заяви Клеър Нюлис от Световната метеорологична организация.

И в  Гeрмания отчетоха най-горещия юни-  средните температури са с 4 градуса над обичайните за този месец.

В същото време, мощна гръмотевична буря с градушка удари Унгария, която също беше в плен на жегите.