Две украински партии - блокът на президента Петро Порошенко и "Баткившчина" начело с бившата премиерка Юлия Тимошенко - едновременно заявиха, че печелят произведените вчера в страната местни избори в страната.

"Блок на Петро Порошенко" твърди, че е победител с голяма преднина на изборите в огромното мнозинство от украинските региони. Тимошенко пък заяви, че нейната партия е извоювала победа в 15 от 24-те области, и обвини формацията на президента в измами.

Вчера в Украйна се състояха първите избори за депутати в местни съвети, организирани според т. нар. програма за децентрализация, предвиждаща по-специално преразпределение на средствата за общините. Ще бъдат избрани 4506 народни представители и 201 глави на местни управи. В изборите участваха местни организации на 37 политически партии от страната.

Според украинската Централна избирателна комисия резултатите от едномандатните окръзи трябва да бъдат обявени до 3 ноември включително, а от многомандатните - до 8 ноември. Правителството планира да приключи децентрализацията догодина.

БТА