Фронтът "Фатх аш Шам" (бивш Фронт "Ан Нусра") съобщи днес, че взема под крилото си радикалните бойци от групировката "Джунд ал Акса", смятана от Вашингтон за терористична организация, предаде Франс прес.

Според специалисти това сближаване може да подсили радикалния имидж на Фронта "Фатх аш Шам", който през юли аргументира скъсването си с "Ал Кайда" с желанието да се обедини с неджихадистките бунтовници.

Новината за обединяването беше публикувана днес в профила на "Фатх аш Шам" в "Туитър". Комюникето е написано на ръка и е подписано от водачите на двете страни.

Преди да стане независима формация, "Джунд ал Акса" беше съюзена с Фронт "Ан Нусра", който също е обект на американски санкции.

Вестта идва на фона на продължаващи трети ден ожесточени боеве между "Джунд ал Акса" и бунтовнически групи в Северозападна Сирия, смятани за съюзници в борбата срещу режима на Башар Асад.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права сблъсъците, избухнали в провинция Идлиб след взаимни арести на бойци, са накарали "Фатх аш Шам" да посредничи.

Бунтовниците и главно влиятелната ислямистка групировка "Ахрар аш Шам" обвиняват водачите на "Джунд ал Акса", че са съюзници на групировката "Ислямска държава" - най-голямата джихадистка организация в Сирия, смъртен враг на бунтовниците.

"За преодоляването на вътрешните борби, от които има полза единствено режима, ние от "Джунд ал Акса" обявяваме, че се заклеваме във вярност на Фронта "Фатх аш Шам", се казва в комюникето.

"Това сближаване ще засили влиянието на най-радикалните елементи", каза за АФП консултантът по ислямистките въпроси Ромен Кайе.

"Фронт "Фатх аш Шам" се представяше като част от бунта, но вземайки "Джунд ал Акса" под крилото си, той обединява сили с групировка, смятана от всяка от опозиционните формации за параван на ИД", обясни Чарлз Листър от Института за Близкия Изток.