Две дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ предпазват от хоспитализация с новия вариант „Омикрон“ в 70% от случаите, сочи първо по рода си проучване от Южна Африка, цитирано от британския „Телеграф“.

Данните са базирани на повече от 211 000 позитивни резултата за коронавирус в последните три седмици, сред които 78 000, за които се смята, че са носители на „Омикрон“ варианта.

Процентът защита на ваксината на „Пфайзер“ е паднал до 70% при хоспитализация в сравнение с 93 при „Делта“ варианта. Въпреки това тези данни са обнадеждаващи, защото според изискванията на СЗО ваксина за коронавирус трябва да предоставя минимум от 50% защита от тежко заболяване, за да бъде одобрена.

Значително се понижава защитата от заразяване с коронавирус – от 80% на 33%, което се припокрива с досегашните данни.

Южноафриканските учени са потвърдили също предположенията, че „Омикрон“ причинява значително по-леко заболяване. От появата на новия вариант едва 29% от заразените възрастни ще стигнат въобще до болница – много по-нисък процент в сравнение с предишните варианти.

В същото време учените подчертават, че при децата рискът от заразяване и болнично лечение е значително по-голям от преди – 20%.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!