Арести и в Швейцария след атентатите в Австрия. Двама души са задържани в Цюрих. 

Те са свързани с атентатора, убил четирима души и ранил над 20. 

А Словакия съобщи, че нападателят през лятото е в бил в страната и е опитал да купи муниции, но не е успял. 

Според австрийската полиция заподозреният за атаките е 20-годишен ислямист, пуснат от затвора през декември 2019 г.

Извършителят Кютим Фейзула е посещавал редовно дома на роднините си в Северна Македония. В интервю за местна телевизия дядото на Фейзула разказва, че внукът му се е връщал в селото всяка година. 

"Идваше всяка година със семейството си. Кютим посещаваше дома на майка си и баща си във Виена, но имаше собствен апартамент. Никой не знае какво правеше там. Когато го заловиха в Турция, задържаха го за 4 месеца и после го прехвърлиха в Австрия", разказва дядото. 

В селото с изненада научват новината, че атентаторът от Виена е местен. 

"Лично дечкото не го познавам, само познаваме фамилията. За фамилията все се сборува добро. Само днес чухме за това. Тероризмът няма връзка с исляма или с която и да вяра", коментира Нури Гани - имам в село Челопеч.

Мерките за сигурност във Виена са засилени, а полицията издирва други заподозрени за участие в атаките.

Снощи терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорността със съобщение в интернет. В Австрия е обявен тридневен траур. Училищата в страната ще запазят днес минута мълчание в памет на жертвите.

Животът на всички ранените при атентата е вън от опасност.  А кметът на Виена прие двамата ММА спортисти от турски произход, които в нощта на атентата, спасиха ранения полицай.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!