Двама руснаци и един украинец са се опитали да влязат във военен завод в Централна Албания, предаде “Ройтерс”. 

От албанското министерство на отбраната съобщиха, че двама негови войници са били ранени вчера.

"Трима граждани с руски и украински паспорти са се опитали да влязат в завода", се казва в изявлението на министерството, изпратено до медиите. 

"Служителите, които са охранявали завода, са реагирали незабавно, но по време на усилията им да спрат тримата чужди граждани, двама от нашите войници са били ранени", продължава изявлението. 

В него се посочва, че състоянието на войниците е стабилно. От министерството заявиха, че тримата чужди граждани са задържани.

Албанският министър-председател Еди Рама заяви, че трите лица са "заподозрени в шпионаж".

Министерството на отбраната каза, че един от арестуваните, идентифициран само като руския гражданин М. З., на 24 години, е влязъл на територията на завода и се е опитал да направи снимки. 

От ведомството добавиха, че мъжът е употребил някакъв вид спрей срещу войниците, докато се опитвал да избяга, след като е бил спрян от охраната. Други двама души - рускиня, идентифицирана като С. Т., на 33 години, и украинец Ф. А., на 25 години, също са били арестувани в близост до завода.

През лятото Албания е посещавана от много руски и украински туристи. Военната база "Грамш" се намира на повече от 70 километра от плажовете.

По време на комунизма албанският завод "Грамш" се използва за производство на руски автомати АК 47. По информация от уебсайта на министерството днес заводът предоставя производствени услуги за отбранителната промишленост, като не се дават повече подробности. Албания е член на НАТО от 2009 г.