Двама протестиращи са били убити снощи в иранския град Деруд при демонстрациите срещу високите цени и срещу правителството, потвърди полуофициалната агенция „Мехр“, цитирана от АП.

Видеа с две тела, лежащи на земята, бяха разпространени в социалните мрежи снощи, като в тях се чуваха и изстрели, а глас зад кадър обвиняваше полицията за убийствата. Демонстранти пък скандираха: „Ще убия онзи, който уби моя брат!“. Досега обаче не беше потвърдено, че има убити, посочва АП.

Хабиболах Ходжастепур – заместник по сигурността на губернатора на западната провинция Лорестан, обяснил, пред „Мехр“, че в Деруд – град на около 325 км югозападно от Техеран, протестиращи са се събрали на неразрешен от властите митинг и в резултат на действията на провокатори са избухнали сблъсъци, при които двама от протестиращите били убити.

Той добавя, че „полицията и силите за сигурност не са стреляли срещу хората“. Според Ходжастепур двамата са убити от „чужди агенти“. По думите му са открити доказателства, че в сблъсъците са участвали „врагове на революцията, на групировки на такфири и чужди агенти“. Такфири е термин, използван в Иран за сунитски екстремисти, особено за членове на „Ислямска държава“.

Масовите протести обхванаха редица ирански градове. Те започнаха в четвъртък във втория по големина град – Машхад, и стигнаха до столицата, където вчера студенти се включиха в антиправителствена демонстрация пред Техеранския университет. Агенция „Фарс“ съобщи, че около 70 младежи са се събрали пред университета и са хвърляли камъни по полицаите, скандирайки: „Смърт на диктатора“ по адрес на върховния лидер аятолах Али Хаменей. Социалните медии показаха полицаи от отряда за борба с безредици да разпръсват с палки демонстранти в съседните улици и да арестуват някои от тях. Студентската агенция ИСНА заяви, че полицията е затворила две метростанции, за да попречи на пристигането на още демонстранти.

Снимка: Reuters

В Техеран и Керадж, западно от столицата, протестиращи разбиха витрини на магазини и подпалиха огньове на улиците. Агенция „Тасним“ разпространи кадри, показващи горящи кофи за боклук и разбити автобусни спирки по улиците около университета след протеста.

Снимка: Reuters

Вчера властите съобщиха за най-малко 50 арестувани. Днес друга полуофициална агенция – ИЛНА, съобщи, че само в град Арак, на 280 км южно от Техеран, са арестувани около 80 души.

Бригаден генерал Есмаил Коусари, заместник-командир на Корпуса на гвардейците на революцията, отговарящ за сигурността в Техеран, заяви пред ИСНА, че ситуацията в столицата е под контрол и предупреди протестиращите, че ще ако упорстват, „железният юмрук на държавата“ ще ги смаже. „Ако хората са излезли на улицата, за да протестират срещу високите цени, те не трябваше да скандират тези лозунги и да палят обществено имущество и коли“, каза той.

Протестите се очертават като най-големите в Ислямската република след размириците при спорните президентски избори през 2009 г. АП обаче отбелязва, че въпреки избухналите на редица места сблъсъци, полувоенният и хардлайнерски настроен Корпус на гвардейците на ислямската революция и неговите местни подразделения не са се намесвали, както правеха през 2009 г. Според някои анализатори извън Иран това вероятно се дължи на факта, че икономическите протести се трупат като негативи на сметката на смятания за умерен президент Хасан Рохани, чиято администрация сключи ядреното споразумение със световните сили, което пък видимо не удовлетворява хардлайнерите около духовния лидер аятолах Хаменей. 

Вчерашните протести всъщност съвпаднаха с акциите, организирани от властите в цялата Ислямска република, за да отбележат потушаването на безредиците от 2009 г., последвали спорното преизбиране на тогавашния президент Махмуд Ахмадинеджад. Проправителствени демонстрации вчера имаше в 1200 населени места, съобщи държавната телевизия, като най-масови са били в Техеран и Машхад.