Двама мъже са задържани в Марсилия по подозрения, че са подготвяли атентат по време на предстоящите президентски избори във Франция тази неделя. За това съобщи министърът на вътрешните работи на страната Матиас Фекъл.

И двамата арестувани са френски граждани. Единият е на 23, а другият на 29 години.

Известни са на службите с радикалните си ислямистки възгледи и вече са лежали в затвора по такива обвинения.

Според френската полиция, която издирвала заподозрените от края на миналата седмица, двамата са се радикализирали, докато са били в затвора.

Преди дни полицията открива фотомонтаж с лицето на Франсоа Фийон, един от основните кандидати за президентския пост, до снимка на един от задържаните младежи - въоръжен и със знаме на организацията Ислямска държава. Тази сутрин в жилището, наето преди дни от задържаните в Марсилия , е открит тежък военен арсенал.

Силите на реда са претърсили използван под наем апартамент. Близък до разследването източник твърди, че при обиските са били намерени оръжия и вещество, което се използва за направата на експлозиви

Вътрешният министър увери, че властите правят всичко възможно да гарантират сигурността по време на изборния ден.

„Полицията извършва обиски и са засилени мерките за безопасност на кандидатите”, отбеляза още той.

Над 50 000 полицаи и жандармеристи, подкрепени от войници от охранителната операция „Сантинел”, ще се грижат за сигурността по време на изборите.

В края на март френският премиер Бернар Казньов съобщи, че през 2016 г. са били осуетени 17 атентата, а от началото на 2017 г. досега – 5.

Предотвратеният атентат най-вероятно ще окаже влияние 5 дни преди изборите и може да превърне темата за сигурността в решаваща за колебаещите се все още французи.