Двама души са починали в събота в Хонконг, след като след ваксинация срещу COVID-19, съобщи РИА Новости.

И двамата са страдали от хронични заболявания и са били хоспитализирани, след като са били ваксинирани в началото на март, се казва в изявление на сайта на отдела по здравеопазване в града, цитиран от руската агенция.

От ведомството съобщиха, че 80-годишен мъж с диабет и хипертония е починал. По-рано той е претърпял и инсулт. Като причина за смъртта е посочена исхемична болест на червата. Мъжът е бил имунизиран на 1 март, а на 7 март е приет в реанимацията на болница „Принцеса Маргарет“ в критично състояние, където е починал.

Вторият случай е 67-годишен мъж с хиперлипидемия, диабет и хипертония. Той получил ваксината Coronavac на 2 март. След това, на 11 март, мъжът внезапно припаднал в една от станциите на метрото и бил приет в болница. Пациентът починал на 13 март.

По-рано здравният отдел съобщи за разследване на смъртта на 63-годишен мъж и 55-годишна жена, които са страдали от хронични заболявания и са починали след ваксинация срещу COVID-19 на 2 март.

Медиите писаха, че пациентите са инжектирани с ваксината Sinovac. В същото време „Соут Чайна монрнинг пост“ информира, че броят на смъртните случаи след ваксинация с този препарат е достигнал шест.

Хонконгската програма за ваксинация срещу коронавирус стартира официално на 26 февруари. Според министерството към 13 март около 177 хиляди души са получили първата доза от COVID ваксината в града, от които около 149 200 души са били ваксинирани с ваксината Sinovac, около 27 800 – с ваксината на Comirnaty, разработена от „Пфайзер/Бионтех“.