Имунизирането с ваксината на „АстраЗенека“ беше спряно от премиера Бойко Борисов на съвещание в Министерския съвет вчера. Решението е в сила, докато излезе писмено становище на Европейската агенция по лекарствата, което да отхвърли всички съмнения относно безопасността ѝ. 

Разпореждането идва, след като 57-годишна жена е починала няколко часа след ваксинация с препарата в Пловдив.

Здравните власти казват, че връзка между ваксинирането и смъртта няма. Леталният изход е настъпил приблизително 13 часа след поставяне на препарата.

Жената е била с хронични заболявания, най-тежкото от тях е било сърдечно. По препоръка на кадиолога си - тя се е ваксинирала. Близките ѝ са категорични, че се е чувствала добре преди поставянето на препарата.

Протоколът по ваксиниране при жената е спазен. Тя е отишла с намерение да се консултира с кардиолог, за да знае дали да се ваксинира. Тъй като нямаме сигурни доказателства за намеренията ѝ, вчера преустановихме ваксинирането с „АстраЗенека“, каза д-р Ваня Танчева, директор на РЗИ-Пловдив. 

По думите ѝ жената е получила инфаркт през 2005 г., след което ѝ е поставен байпас. Преди ваксинация ѝ е направено ЕКГ и ехография, като изследванията не са показали пречка за имунизиране. 

„Друг е въпросът дали сърдечно съдовите заболявания са приоритетни за ваксиниране, както е препоръката на повечето производители на ваксини. Дали това не трябва да се преразгледа“, допълни д-р Танчева и обясни, че жената не е била имунизирана с доза от партидата, заради която беше спряно ваксинирането в други държави.

Продължава ваксинацията на членовете на секционните избирателни комисии.

Тяхната имунизация ще продължи с иРНК ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ и е приоритетна, казаха за bTV от здравното министерство. 

Количествата са разпределени към регионалните здравни инспекции, а оттам към ваксинационните пунктове в страната, ангажирани с изпълнението на фазите от Националния ваксинационен план. 

Пазят се и дози за втора игла при пациенти, на които им предстои реумнизация със същите ваксини.