Два руски самолета с 80 тона хуманитарна помощ на борда кацнаха на летището в сирийския град Латакия, съобщават АФП и Ройтерс.

Информацията за пристигането на машините се появи първо в държавната инфромационна агенция.

За въздушния мост потвърди и говорителят на министерството генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

По думите му пратката съдържа предмети от първа необходимост и храни за гражданското население.Целта е са оборудва палатков лагер, в който да бъдат настанени повече от хиляда бежанци, каза говорителят.

Самолетите АН-124 "Руслан" карат дюшеци, одеяла, легла, печки за отопление на палатки, кухни, спално бельо и цистерни за доставка на вода, както и продукти, които могат дълго време да се съхраняват в топъл климат: консерви, брашна, сгъстено мляко, детски храни.

Всички хуманитарни пратки веднага се предават на гражданските власти на района за оказване на помощ на местното население, пострадало от бойни действия и изгубило жилищата си, подчерта Конашенков.

През последните дни се повиши напрежението между Вашингтон и Москва по темата „Сирия”. Руската страна все по-открито застава на страната на режима на президента Башар ал-Асад, като призовава за включването му в общ фронт срещу „Ислямска държава”. САЩ смятат режима му за диктаторски и все още са против вариант, при който сегашната власт в Дамаск бъде запазена.

Именно заради тези разногласия американски официални представители се съмняват, че сегашните действия на Русия не са с хуманитарни, а с чисто военни подбуди – подсилване на правителствените войски. В полза на тази версия е и наличието на голяма руска военноморска база в Сирия.

Появиха се и данни, че стотици руски военни и най-модерни образци бойна техника в момента действат в страната. Официално Москва изразява готовност да помогне на съюзника си, като твърди, че това не е искано.

През последните дни членовете на НАТО България, Гърция и Турция отказаха да дадат въздушен коридор за руски самолети, чийто товар не е проверен. Преди 3 години при подобна ситуация Анкара даже принуди представяна за авиолайнер машина да се приземи.

Затова и сега не е ясно откъде са дошли кацналите в Латакия машини. Сред вариантите е Иран да ги е допуснал и те да са прелетели над размирния Северен Ирак.

Възможно е от Ислямската република самолетите да са направили обиколка на Арабския полуостров и да са кацнали директно в Латакия, която е разположена именно на Средиземно море.