Германският канцлер Ангела Меркел отмени решението си за въвеждане на допълнителни COVID ограничения в периода на католическия Великден след множество критики, казаха участници в среща на федералните и провинциалните власти пред ДПА и „Шпигел”, които цитира БТА.

Информацията идва само ден, след като германският канцлер и лидерите на 16-те федерални области се споразумяха за удължаването на противоепидемичните ограничителни мерки до 18 април.

Меркел е заявила на участниците в срещата, че няма да се прилага споразумението, което беше постигнато по-рано тази седмица, за затваряне на повечето магазини и още по-голямо ограничаване на събиранията от 1 до 5 април.

Критиките към решението на канцлера наблягат на твърде голямата неяснота на някои от основните му положения.Индустриални и бизнес лидери казаха, че не разбират в какво на практика се състоят тези допълнителни ограничения, отбелязва ДПА.

По време на пресконференция Меркел обясни, че блокирането по Великден е формирано "с най-добри намерения". "Трябва да се опитаме да забавим третата вълна на пандемията. Въпреки това споразумението бе грешка”, допълва тя, пише „Дойче Веле”.

Очаква се по-късно днес германският канцлер да обяви окончателното решение на брифинг за пресата.