Ваксината срещу коронавирус на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“ вероятно предпазва имунизираните и от новия по-заразен щам на болестта, който бе открит във Великобритания и бързо се разпространи в други държави по света, пише Ройтерс, цитирайки допълнително проучване на производителите.

Резултатите идват от допълнителен и по-задълбочен анализ на кръвни проби от участниците в клиничните изпитвания на препарата.

Преди дни от „Пфайзер“ обявиха, че ваксината им е ефективна за една от ключовите мутации на новия щам с име N501Y, която може да бъде открита в щамовете от Великобритания и Южна Африка.

Новото проучване е проведено със синтетичен вирус с 10 мутации, които са характерни за британския вариант с име В117. Сред 11-те автори на изследването са и двамата съучредители на „Бионтех“ Угур Шахин и Йозлем Тюреджи.

За да се провери ефективността на ваксината си, учените са взели кръвни проби от 16 ваксинирани възрастни, които след това са били изложени на синтетичния вирус.

Антителата в кръвта на вече ваксинираните участници в клиничните изпитвания успешно са неутрализирали синтетичния вирус.

Очаква се до дни да бъдат публикувани и резултати от подобно тестване на ваксината спрямо конкретните мутации на южноафриканския вариант.

Подобни проучвания се правят също от „Модерна“, „АстраЗенека“ и „КюрВак“ за да установят дали техните препарати са ефективни и за новите щамове.