Американският президент Доналд Тръмп беше откаран до военната болница "Уолтър Рийд" с хеликоптер по-малко от 24 часа, след като беше диагностициран с COVID-19.

Това е най-сериозната заплаха за здравето на президент на САЩ от почти 4 десетилетия, когато Роналд Рейгън е докаран  в същата военна болница, след като е прострелян.

Тръмп е добре в първата си нощ в болницата, няма нужда от допълнителен кислород.

С маска, син костюм и запазеното вдигане на палец Тръмп извървя разстоянието до хеликоптера, който го отведе във болницата в Мериленд.

Преди това пусна 18-секундно видео в „Туитър“.

В петък американският президент е имал температура и втрисания, кашлица, запушен нос, чувствал е умора.  От Белия дом описват симптомите му като „леки“.

Лекарите са му дали коктейл от антитела от експеременталното лекарство „Регенерон“ и витамини. А в болницата са започнали лечение с „Ремдесевир“.

От болничното легло в „Туитър“ Доналд Тръмп написа: „Мисля, че върви добре. Благодаря на всички. Любов!!!“

Конкурентът му в президентската битка Джо Байдън пожела на първата двойка бързо възстановяване.
Не е ясно дали Байдън и Тръмп ще се срещнат за планирания дебат на 15 октомври в Маями.

Въпреки че е в болница, Донлд Тръмп не е прехвърлил властта на вицепрезидента Майк Пенс каквато възможност дава 25-тата поправка на Конституцията в случай, че президентът не е в състояние да изпълнява задълженията си – временно или за постоянно.

А огнището на зараза в Белия дом се разраства – другата близка съветничка на президента – Келиян Конуей, също е болна. С положителни проби за коронавирус са няколко конгресмени, присъствали на събитие в Розовата градина миналата събота, трима журналисти, отразяващи президента и шефа на предизборния му щаб.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!