Европейската народна партия избира своя нов лидер. За поста е издигнат само един кандидат. Това е полякът Доналд Туск.

Сред номинираните за вицепредседатели е и българката Мария Габриел.

Туск ще бъде първият източноевропеец, която ще застане като лидер на ЕНП. През последните пет години той е председател на Европейския съвет. Политическата му кариера дапочва като активист на Солидарност, а по-късно е и премиер Полша. Гласуването вече приключи и в моммента се броят гласовете на делегатите. 

Доналд Туск не изневери на стила си. В своята реч избра да се концентрира върху само един, но съществен проблем в Европа- крайният популизъм. Отправи и едно предупреждение.

"Знаете, че съм честен и откровен. Moже би твърде честен, но не мога по друг начин. Няма да жертваме ценности като граждански свободи и върховенство закона и всеки, който не е в състояние да ги спазва, ще остане извън нашето семейство", заяви в Туск на котгреса.

В залата бяха лидери и делегати на всички над 70 партии на европийската десница.  Двама липсваха - унгарският премиер Орбан и сръбският президент Вучич.

"За съжаление, днес много партии и членове на ЕНП не изповядват нашите ценности. Сдружават се със социалисти, комунисти и крайно леви. Доналд Туск е много добър избор за президент на ЕНП, особено с оглед на времената, които ни предстоят", коментира българският премиер Бойко Борисов.

Делегатите ще търсят общи позиции по теми от европейския дневния ред като дигитализацията, климатичните промени, брекзит и европейската перспектива на Албания и Северна Македония.

Председателят на парламентарната грепа на ЕНП - Манфред Вебер, поиска председателят на европарламента да писмено да отправи искане към председателя на ЕК да отпадне мониторинговия доклад за България.