Европейската народна партия избира ново ръковоство и обсъжда целите си за следващите пет години. Лидери и делегати на европейската десница се събират в Загреб, за да решат кой ще  наследи Жозеф Дол.

Доналд Туск се очаква да бъде избран днес за лидер на Европейската народна партия. Той е единственият номиниран за поста.

63-годишният Туск ще бъде първият източноевропеец, който ще застане като лидер на ЕНП. През последните пет години той е председател на Европейския съвет.

"Знаете, че съм честен и откровен. Moже би твърде честен, но не мога по друг начин. Няма да жертваме ценности като граждански свободи и върховенство закона и всеки, който не е в състояние да ги спазва, ще остане извън нашето семейство”, заяви по време на конгреса Доналд Туск.

700 делегати се очакват да дадат своя вот по-късно днес. Пред тях ще говори и българският премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Сред номинираните за вицепрезидент е и българският еврокомисар Мария Габриел.

Сред темите, които ще обсъждат делегатите са от европейския дневния ред като климатичните промени, брекзит и европейската перспектива на Албания и Северна Македония.

В Загреб са почти всички европийски лидери. Сред тях Ангела Меркел, Себастиан Курц, както и бъдещият преседател на ЕК Урсула фон дер Лайен.