Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза днес, че отлагането на брекзит отвъд предвидения срок на 29 март би било "рационално решение", защото няма мнозинство в британския парламент за одобрението на сделката с ЕС, съобщиха Ройтерс и ДПА.

В кулоарите на срещата на върха ЕС – Арабска лига в Шарм ел Шейх Туск посочи, че независимо от резултата страните членки на пакта ще покажат "максимално разбиране и добра воля".

Туск направи това изявление след срещата си с британския премиер Тереза Мей в кулоарите на форума.

Снимка: Reuters

"Смятам, че в положението, в което се намираме, удължаването на срока би било рационално решение, но премиерът Тереза Мей все още счита, че ще може да избегне този сценарий", каза Туск на пресконференция в египетския курорт.

Туск каза, че с Мей са обсъдили "правния и политически контекст на възможно удължаване" на двегодишния срок за преговори за брекзит, изтичащ на 29 март.

"Според мен е напълно ясно, че няма мнозинство в Камарата на общините за одобрение на сделката. Ще бъдем изправени пред алтернативен, хаотичен брекзит или пред отлагане", посочи Туск.

"Колкото по-малко време остава до 29 март, толкова е по-вероятна възможността за отлагане. Това е обективен факт, не е наш план или цел, а обективен факт", заключи Туск.