Доналд Тръмп замина на първото си задгранично пътуване като президент на Съединените щати.

В програмата му са предвидени посещения в Саудистка Арабия, Израел, Белгия и Италия.

Държавният глава оставя Белия дом в момент на сериозни сътресения, скандали и с най-ниския рейтинг от встъпването си в длъжност.

При първата си спирка – Саудитска Арабия, той ще изнесе реч за исляма пред мюсюлмански лидери. Според американски официални лица тогава администрацията на Тръмп възнамерява да обяви сделка със Рияд за продажба на оръжия и обучение в размер на 110 млрд. долара. Продаваните оръжия включват танкове, бойни кораби, противоракетни системи, радарни и комуникационни системи и технология за защита от кибератаки. 

Продажбата на повечето от тези оръжия е резултат от ангажименти, поети преди встъпването в длъжност на Тръмп, отбелязва АП.

Отделно администрацията днес уведоми Конгреса, че ще продаде боеприпаси с прецизно насочване на Саудитска Арабия за около 500 млн. долара. Държавният департамент заяви, че тези боеприпаси ще подобрят нанасянето на удари от саудитците, особено в Йемен, където Рияд е критикуван за убийствата на цивилни в борбата си срещу подкрепяните от Иран бунтовници.

В Белгия американският президент ще участва в среща на върха на НАТО, където го очаква голям протест.

Чуждестранната му обиколка ще завърши в Италия на форума на Г7.