Президентът на САЩ Доналд Тръмп предвижда да организира на 18 септември среща на високо равнище в Ню Йорк с цел да се реформира ООН, казаха дипломати, цитирани от АФП.

Това е ден преди началото на годишното Общо събрание на ООН на ниво държавни и правителствени ръководители – първото за Доналд Тръмп, за френския президент Еманюел Макрон, както и за Антониу Гутериш в качеството му на нов генерален секретар на световната организация.

Предвижда се да бъде приета политическа декларация.

В подготвения документ има десет заявления и ангажименти. Целта му е да подкрепи вече задействания от Гутериш процес на реформи, за да може ООН да стане „по-ефикасна и резултатна“, се казва в текста.

Документът подчертава необходимостта да се намалят дублиранията в множеството служби на ООН.

Текстът освен това настоява върху необходимостта генералният секретар на ООН да постигне „конкретни промени“ в системата на организацията за по-добрата ѝ работа областите на хуманитарната помощ, икономическото развитие и мира.

Вашингтон е споделил документа, който не е с обвързващо действие, с петнадесетина страни от всички континенти като Канада, Великобритания, Китай, Сенегал и Йордания, но не и Франция.

САЩ са най-големият приносител в бюджета на ООН. Те поемат 28,5% от бюджета ѝ за мироопазващи операции, който е 7,3 млрд. долара, и 22% от бюджета ѝ за функциониране, който достига 5,4 млрд. долара.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира инициативата на Тръмп, но съобщи, че руският президент Владимир Путин не планира да участва в есенната сесия на Общото събрание на ООН. Засега не е ясно дали първоначално Путин е планирал да откликне на инициативата на американския президент.