Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в първия ден на управлението си ще изтегли Съединените щати от търговския договор за Транстихоокеанско партньорство, подписан през 2015 г. от 12 страни в района, без Китай, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Това търговско споразумение е потенциално бедствие за нашата страна, каза Тръмп във видеозапис, разпространен снощи от преходния му екип.

"Вместо него ще водим преговори за справедливи двустранни търговски споразумения, които ще върнат работните места и индустрията на американска земя", добавя милиардерът.

Освен това на 20 януари, когато ще встъпи в длъжност, Тръмп ще издаде указ за отменяне на редица държавни регулации, ще нареди на министерството на труда да разследва злоупотребите с визови програми, ще отмени някои ограничения над производството на енергия, включително на шистов газ и петрол и въглища, ще нареди на министерството на отбраната да изготви план за борба с кибератаки, посочват Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.

Във видеозаписа избраният за президент уверява, че преходният му екип работи много гладко и ефикасно.

"Поканени са наистина качествени и талантливи мъже и жени, истински патриоти, и мнозина от тях скоро ще бъдат част от нашето правителство, което ще ни помогне да направим Америка отново велика", казва Тръмп.