Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп ще бъде обвинен за плащанията на пари на порнозвезда, точно преди президентските избори през 2016 г., за да купи нейното мълчание. Това съобщават световните агенции.

Доналд Тръмп е призован да се яви пред прокурор във вторник. Според разследването точно преди президентските избори през 2016 г. бившият президент е платил подкуп на стойност 130 000 долара на порноактрисата Сторми Даниелс, за да мълчи по повод компрометиращ го сексуален контакт с нея през 2006 г. Парите са били дадени на Даниелс от адвоката на Тръмп.

Бившият стопанин на Белия дом е официално обвинен от прокурора на Манхатън Алвин Браг. Повдигането на обвинения за криминално престъпление на бивш американски вицепрезидент е безпрецедентен исторически факт. 

Доналд Тръмп разкритикува остро повдигнатите му обвинения. Той обвини демократите, че са скалъпили обвинението и реагира като ги нарече "политическо преследване и намеса в бъдещите президентските избори". Тръмп заяви, че те са "обсебени" от идеята "да бъдат Тръмп".

„Те направиха немислимото, те обвиниха напълно невинен човек и извършиха брутална намеса в изборите“, каза той в свое изявление.

Бившият президент увери, че този „лов на вещици“ ще се обърне „с цялата си сила срещу президента демократ Джо Байдън“.

„Това е политическо преследване и намеса в избори, невиждани в историята“, каза още Тръмп.

Тайните служби, които охраняват Тръмп са в комуникация с властите в Ню Йорк, за да координират предаването му за повдигане на обвиненията. Пред Ен Би Си адвокатът му коментира, че това ще се случи в началото на следващата седмица, като по-всяка вероятност Тръмп ще бъде арестуван.

Доналд Тръмп е основният кандидат на републиканците за президентските избори през 2024 г. Той заяви, че няма намерение да се откаже от президентската надпревара. Срещу него се водят още няколко разследвания – за класифицираните документи, намерени в имението му във Флорида, за щурма на Капитолия, както и за опитите му да манипулира изборните резултати в Джорджия от изборите през 2020 г.