Президентът Доналд Тръмп се готви скоро да обяви, че анулира иранското ядрено споразумение, съобщи пожелал анонимност високопоставен представител на администрацията на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Очаква се също Тръмп да обяви по-обща стратегия на САЩ за Иран, която ще е по-конфронтационна. Администрацията на Тръмп редовно критикува действията на Иран в Близкия изток.

Ако Тръмп откаже да удостовери, че Иран спазва ядреното споразумение, Конгресът на САЩ ще има срок от 60 дни да реши дали да възобнови санкциите срещу Техеран, които бяха преустановени след сключването на това споразумение.

Тръмп отдавна критикува постигнатото при управлението на предшественика му Барак Обама споразумение за ограничаване на иранската ядрена програма, което бе подписано през 2015 г. от САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия, Китай, ЕС и Иран. То цели да гарантира строго мирния и граждански характер на иранската ядрена програма в замяна на постепенна отмяна на санкциите срещу Иран.

През април администрацията на Тръмп заяви, че ще проучи дали отмяната на санкциите срещу Иран е в интересите на националната сигурност на САЩ.

Според в. "Вашингтон пост" тази реч на президента Тръмп вероятно ще се състои на 12 октомври. Тази дата бе съобщена по-рано от представител на администрацията на САЩ, но още не е взето окончателно решение по нея.

По закон Тръмп трябва да обяви до 15 октомври дали смята, че Иран продължава да спазва задълженията си по споразумението.

Говорителката на Белия дом Сара Хакъби Сандърс заяви, че президентът Тръмп е взел решението си по иранското ядрено споразумение и ще го съобщи "в близките дни", предаде Франс прес.

"Това ще е глобална стратегия" добави Сандърс без повече подробности.

Поддръжници на иранското ядрено споразумение заявяват, че отпадането му може да предизвика регионална надпревара във въоръжаването и да изостри напреженията в Близкия изток. Критиците му казват, че то е отишло твърде далеч в облекчаването на санкциите, без да изиска Иран да прекрати за постоянно ядрената си програма, отбелязва Ройтерс.

Във вторник министърът на отбраната Джим Матис заяви, че според него запазването на иранското ядрено споразумение е в националния интерес на САЩ, отбелязва Франс прес.