Доналд Тръмп принуди съюзниците си от НАТО да дават повече пари за отбрана. Това стана на срещата на Алианса в Брюксел.

Американският президент обяви, че е постигнал лична победа на форума.

Инфарктна допълнителна сесия на НАТО за разпределянето на парите за отбрана. Въпреки насрочената предварително сесия за операциите извън рамките на Алианса, Тръмп продължи офанзивата си от първия ден с искане на по-голям и по-бърз финансов принос от съюзниците си през океана.

„Мисля, че мога да изтегля САЩ от НАТО, но това не е необходимо. Хората тук застанаха зад ангажиментите си както никога преди. Запомнете - те ще плащат 33 млрд. долара повече. Генералният секретар ми благодари, всички ми благодариха. Такова единство не е имало от много години”, посочи Доналд Тръмп.

Той анонсира, че и Канада, и Германия ще плащат повече и по-бързо, ще постигнат два процентовата бариера за отбрана. Амбицията на САЩ е да ги накара да плащат 4% в бъдеще. Само тази година ще бъдат събрани 33 млрд. повече от различни държави.

„Връзката на САЩ с НАТО остава много силна. Главната причина за това са взетите решения и поетите ангажименти за по-големи разходи за отбрана. Беше невероятно”, коментира той. 

Отговорът на европейските съюзници.

„Американският президент настоя за това, което ние вече от месеци обсъждаме – да се промени разпределянето на тежестта. Аз лично подчертах, а това направиха и останалите лидери, че сме готови и това е в наш интерес, защото това ще ни направи заедно по-силни”, категорична беше Ангела Меркел, канцлер на Германия.

Българският президент е категоричен, че дебатите за пари ще наложат темп за по-бързо нарастване на разходите за отбрана.

„Тръмп настоява да стане 1 януари 2019г., но всички страни обясниха, че става дума за парламентарни републики и има механизми за бюджета. Най-важното е, че имаме консенсус”, посочи Румен Радев.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че Тръмп е успял да ги разсъни на сутрешната дискусия.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи, заяви, че ситуацията е била малко извънредна, но консенсус има.

На тази среща НАТО реши освен допълнителни средства да отдели 30 кораба, 30 ескадрили с бойни самолети и 30 батальона в 30 дневна готовност. България има ангажимент към осигуряването на определен брой военнослужещи към един от батальоните.

Другите решения от срещата на върха: НАТО продължава да финансира силите за сигурност на Афганистан до 2024 г. Започва преговори с Македония за членство и продължава да работи с Грузия и Украйна.