Президентът на САЩ Доналд Тръмп е приел поканата за среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, обяви официално говорителката на американския държавен глава.

Мястото и датата ще бъдат определени допълнително. Преди това южнокорейска делегация, която е на посещение във Вашингтон, предаде послание на Тръмп от Ким Чен-ун и покана за среща.

От пратениците става ясно още, че севернокорейският лидер е обещал да се въздържа от нови ядрени и ракетни тестове. Тръмп е изразил желание двамата да се срещнат до месец май.

Новината бе приветствана от Китай, Япония и Русия.

Междувременно всички санкции срещу Северна Корея остават, докато ядрената опасност от страната все още е в сила.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза днес, че има разлика между "разговори" и "преговори" и подчерта, че готовността на президента Доналд Тръмп да си поговори със севернокорейския лидер Ким Чен-ун не бива да бъде възприемана като нещо повече от това, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изненадващото съобщение, че Тръмп се е съгласил да се срещне с Ким повдигна въпроси какво се е променило, след като месеци наред Тилърсън и други представители на администрацията настояваха, че няма подходящи условия за преговори с Пхенян, отбелязва АП. Тилърсън каза, че Тръмп "от известно време" е бил склонен просто да поговори с Ким и да се срещне с него, а вчера е решил, че сега моментът "е подходящ". 

"Президентът е на мнение, че вече е дошло времето", каза днес държавният секретар пред репортери в Джибути, където е в рамките на африканската си обиколка. Той не уточни каква е точно разликата между "разговори" и "преговори" и не стана ясно за какво биха могли да разговарят двете страни, които технически погледнато още са във война, ако не за сделка, свързана с безпокойството, което буди ядрената оръжейна програма на Севера, отбелязва агенцията.

Очевидно те биха могли да проведат предварителни разговори, за да се ориентират дали има достатъчно допирни точки и добра воля, за да се премине към официални преговори. 

Обяснявайки обрата в позицията на Тръмп за среща с Ким, Тилърсън посочи, че САЩ са научили от южнокорейската делегация, посетила Северна Корея, че има промяна в позицията на Севера. По думите на Тилърсън промяната била "доста драматична" и до известна степен изненадваща за САЩ.